Najnowsze artykuły

100 dni płaczu. Kolka u noworodka i...

Choć kolka nie jest chorobą tylko tak zwanym zaburzeniem rozwojowym, jest jedną z przypadłości, które są wyjątkowo trudne dla młodych rodziców i dla...

Czytaj Więcej

Jakie produkty warto podawać dziecku z chorobą jelit?

W przypadku problemów z jelitami integralnym elementem leczenia jest odpowiednio dobrana dieta. Jakie produkty służą zdrowiu jelit? Co podawać dziecku z chorymi jelitami? Oto kilka podpowiedzi.

Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z krótkotrwałymi problemami, na przykład tak zwaną grypą żołądkową, czy z przewlekłym schorzeniem, choćby zespołem jelita drażliwego, właściwa dieta jest podstawą przy chorobach układu pokarmowego. Jakiekolwiek dolegliwości u dziecka takie jak biegunka czy wymioty oznaczają, że poza kontaktem z lekarzem i podaniem właściwych medykamentów musimy też wyjątkowo troskliwie zadbać o to, co trafia na talerz malucha. Jakie produkty szkodzą chorym jelitom i działają drażniąco, a co im służy?

Warto wiedzieć, że jest duża różnica między dieta, która wspomaga pracę zdrowego układu pokarmowego, a tą, jaką należy stosować przy problemach z jelitami. W pierwszym przypadku zaleca się podawanie produktów, które zawierają sporo błonnika, bo ułatwia on funkcjonowanie całego układu trawiennego. Dlatego zaleca się, by w diecie zdrowego dziecka sporo miejsca zajmowało pełnoziarniste pieczywo, kasze, razowy makaron czy bogate w błonnik surowe warzywa i owoce, na przykład jabłka. Jeśli jednak pojawiają się problemy z jelitami, czy to wywołane przez rotawirusy i przejściowe, czy mające związek z zespołem jelita drażliwego, niezbędne jest wprowadzenie tak zwanej diety ubogoresztkowej, innymi słowy – zawierającej jak najmniejsze ilości błonnika. Dlaczego tak jest? W przypadku trudności z jelitami błonnik działa drażniąco na błonę śluzową układu pokarmowego, a to może prowadzić do powstania stanu zapalanego i dalszego pogorszenia zdrowia małego pacjenta.

Jak zaprojektować dietę dla dziecka z chorymi jelitami? Należy unikać produktów z pełnych ziaren, zastępując je białym pieczywem oraz białym makaronem. Także zamiast brązowego ryżu należy wybierać biały. W diecie takiej nie powinny też pojawiać się surowe owoce, które mogą działać drażniąco – maluchowi można natomiast podawać na przykład pieczone jabłka, które są dla układu trawiennego bardzo łagodne. Należy unikać też ostrych przypraw oraz produktów, które działają wzdymająco: fasoli, grochu, kapusty, kalafiora czy brukselki.

Przy chorobach jelit dieta powinna być niskotłuszczowa – w przypadku dzieci unikamy jednak odtłuszczonego nabiału. Należy po prostu ograniczyć jego ilość. Ważny jest też sposób przyrządzania potraw. Jeśli dziecko ma chore jelita, należy serwować mu dania gotowane i duszone, unikać natomiast potraw smażonych, szczególnie na głębokim tłuszczu. Można natomiast zaproponować potrawy z patelni beztłuszczowej, na przykład lekki omlet. Unikamy też produktów wysoko przetworzonych, także słodyczy czy słonych przekąsek. Dieta powinna być niskocukrowa.

Jeśli mamy do czynienia z infekcją i przejściowym stanem zapalnym, należy zaakceptować, że dziecko może nie mieć apetytu, na przykład przy ostrej biegunce lub wymiotach. Wówczas koncentrujemy się na podawaniu płynów - warto sięgnąć po elektrolity, by zapobiec odwodnieniu organizmu. Następnie należy powoli włączać lekkostrawne dania – na przykład kleik ryżowy, purée z marchewki, mus z duszonych jabłek. Stopniowo włączamy kolejne potrawy – należy przy tym przez około tydzień stosować lekkostrawną dietę, nadal dbając o to, by dziecko jak najwięcej piło – gdy ustąpi biegunka możemy sięgnąć po rozcieńczone soki warzywne i owocowe oraz słabą herbatę. Także zupy są lekkostrawne i jednocześnie dostarczają organizmowi sporo płynów.